neděle 14. března 2021

Problémy Zero lower bound, proč centrální banky můžou mít sazby na 0 % a inflace být daleko

 Troufám si tvrdit, že hlavní důvod proč hodně lidí čeká velkou inflaci je kombinace dvou věcí, jednak "velký tisk peněz" (růst M, viz vlákno vedle), nebo kvůli tomu, že máme nízké sazby a nízké sazby jsou přece expanzivní (každé Makro 1).

Problém je že tak jako vše v ekonomii je nutné se ptát compare to what.

Pokročilejší Makro operuje s "urokovým GAPem" kdy se uroková sazba porovnává s Přirozenou sazbou r*.

Když se nerovnají tak přichází inflace, nebo deflace.

Proto hodně lidí když vidí sazby okolo nuly, což je historicky bezprecedentní, tak očekávají růst inflace.





Problém je, že r* je možná teď a teda hlavně v roce 2020 byla pod nulou a hlavně to vypadá, že dlouhodobě klesá.
Tomuhle tématu se věnoval Paul Krugman, který není moc populární, ale jeho "Its baaaack" je nejlepší monetární paper posledních 50 let a kdo ho nečetl, nemůže pochopit současné centrální bankovnictví.
To, že sazby dnes máme na 0 % a r* dost možná pod 0 % paradoxně znamená, že Centrální banky jsou dnes restriktivní a ne expanzivní, takže se nedá očekávat vysoká inflace, ale období nízké inflace doprovázené slabým růstem (viz Eurozona).
(viz dva grafy jeden z Krugmana jednoduchý, Druhý z Pajka Potužáka, který je nejlepší český Rakušan a jeho disertace is a must)



Představte si, že nemáme sazby 0 %, ale 10 %, příjde krize a ČNB sníží sazby na 8 % a ne na 2 % kde by byla optimální hodnota, v této chvíli by do médií chodili ekonomové se slovy CNB udělala vše co mohla a víc udělat nejde a pokud udělá budeme mít velkou inflaci atd., mezitím by lidi přicházeli o práci, my měli silnější Korunu a nižší HDP.
Tohle je důvod proč Fed děla QE (money goes brrr), není to že stabilizují ceny akcií a nevím co jsou další interpretace, je to kvůli tomu že Fed věří, že sazby jsou pod nulou a musí se tam nějak dostat. Bohužel to nefunguje tak jednoduše, že Fed nastaví sazby na -2 % a vše je sluníčkové, sazby pod nulou jsou hrozně specifické a proto CB vesměs mají 0 % a extra programy, které "suplují" efekt kdyby šly pod nulu. QE, FX intervence apod.
Natrefili jste na obhájce FX intervencí podle kterého přišly pozdě a QE od ECB je příliší mále...
Příště slibuju že už bude přoč je ECB špatná...






Žádné komentáře:

Okomentovat